2012. május 28., hétfő

Miért nem lettem Szürke Bagoly?


Azért, mert csak a rajongó lelkesedésem volt nagy és a vágyakozásom az indián élet után, de ez nem párosult kitartó életmódváltó céltudatossággal. Még a Cseh Tamásék indiánsága is konkrét lépés volt ahhoz, hogy - ha ideig-óráig is - rézbőrűként érezzék magukat Európa közepén.


Szürke Bagoly viszont - eredeti nevén:  Wa-Sha-Quon-Asin, angolul Grey Owl - át kellett hogy szelje az óceánt, hogy elvegyülhessen áhított regényhősei között.


De ne vágjunk a dolgok elébe. Mert Szürke Bagoly valóban létezett: 1888-1938 között élt, élete nagy részét Kanada erdőségeiben. Ded nem csak, hogy létezett, mert még valódi sikerkönyveket is írt (A vadon fiai, Két kicsi hód), amelyben eredeti szemlélettel, mély emberi ragaszkodással ír a természeti éledtmódról, indián embertársairól, az amerikai erdőségekről, a természet megmentésének fontosságáról.


Csakhogy...


Szürke Bagoly élete egy legendára épül. Ennek értelmében apacs indián anya és fehér apa gyermeke, s prémvadászként él az erdőben. Indián lányt vesz feleségül, de útjaik elválnak, Szürke Bagoly Angliában próbál új életet kezdeni, réstzt vesz az első világháborúban, majd Kanada erős vonzhására visszatér a vadonba, újabb indián nöt vesz feleségül (az odzsibwa törzsből), akivel aztán hódtenyésztésbe fogott és szerepet vállal a szervezett természetvédelemben. Szürke Bagoly neve ekkor indul el a világhírnév útján, mindenki így szólítja, polgári neve (Archibald S. Belaney) teljesen háttérbe szorul...


...és mi a valóság?


Az, hogy Archibald Stansfeld Belaney 1888. szeptember 18-án született az angliai Hastings-ben, egy gazdálkodó családban. Apja elpazarolta a családi vagyont, alkoholista volt. Miután szülei különváltak 1901-ben, apja elhagyta az országot. Belaney-t a nagyanyja és két hajadon nagynénje vette magához. Már kiskorában érdekelte a természet és az amerikai indián kultúra.
Tanulmányait egy anglikán iskolában kezdte, majd a Hastings-i Gimnáziumba járt 15 éves koráig. Archie az iskolában tanulmányi díjat nyert franciából és angolból. De otthagyta az iskolát, dolgozni kezdett írnokként egy fatelepen.
1906. március 29-én Ada nagynéni jóváhagyásával Kanadába hajózott azzal az indokkal, hogy gazdálkodni tanuljon. De igazából azt akarta, hogy a vadonban éljen, közel az indiánokhoz.
Észak-Ontario-ban dolgozott, mint prémvadász trapper és erdei vezető. 1910. augusztus 23-án feleségül vett egy indián nőt, akitől sokat tanult. Kezdetben egy sátorban éltek a Medve-szigeten (Lake Temagami). Ekkor kezdte a Bagoly nevet használni.
Az embereknek azt mondta magáról, hogy apja skót, az anyja apacs indián volt. Azért jött Amerikába, hogy csatlakozzon a kanadai odzsibwa indiánokhoz.
1915-ben az első világháború alatt, Szürke Bagoly csatlakozott a 13. (Montreal) hadtesthez. Egységével Franciaországban szolgált mint mesterlövész. Kétszer sebesült meg, Angliába szállították kezelésre.
A kórházban találkozott gyermekkori barátjával, Constance (Borostyán) Holmes-szal, akit rövidesen feleségül is vett, de házassága nem sikerült. Borostyán nem tudta, hogy Archie Kanadában már megnősült egyszer. 1917 szeptemberében visszatért Kanadába, leszerelt és november 30-tól rokkantsági nyugdíjas lett.
1925-ben Szürke Bagoly találkozott egy mohawk irokéz nővel (Gertrude Bernard Anahareo), aki rendkívüli hatással volt további életére. Ő biztatta, hogy hagyja abba a csapdával való prémvadászatot, és hogy tegye közzé a vadonról szóló írásait, amelyek aztán felkeltették a Dominion Park vezetőinek figyelmét és hívták, hogy dolgozzon náluk. 1928-ban film készült a Nemzeti Parkokról (Beaver People), ebben szerepelt Szürke Bagoly és Anahareo, valamint hódjaik. 1932-ben költöztek az Ajawaan tó közelébe, a Prince Albert Nemzeti Parkba.
Az 1930-as években számos cikket írt a Kanadai Erdészeti Egyesület (CFA) kiadványaiba az erdőkről, a természet védelméről.
1935-ben és 1937-ben Szürke Bagoly sikerrel turnézott Angliában (Hastings-ben is), odzsibwa indián viseletben, hogy felhívja a figyelmet a természet védelmére. Nagynénje felismerte, de nem leplezte le. Egy későbbi turné alkalmával találkozott Erzsébet és Margit hercegnőkkel is.
A turnékba belefáradva 1938 áprilisában visszatért Beaver Lodge-i házikójába, az Ajawaan tó partjára. Öt nappal később eszméletlenül találták. Tüdőgyulladással a Prince Albert Kórházba szállították, ahol 1938. április 13-án meghalt. Tóparti háza közelében temették el.
Halála után fény derült származására, ami hátrányosan érintette egy ideig hírnevét.


Azóta szülővárosában emléktáblát állítottak tiszteletére, 1999-ben Richard Attenborough remek filmet készített életéről és munkásságáról, melyben Pierce Brosnan alakította Szürke Bagolyt. A jútubon (még) megtekinthető a film, két részben, egészen jó minőségben, magyar szinkronnal.




Könyvei közül A vadon fiai elérhető a Magyar Elektronikus Könyvtár állományában és akár innen is letölthető,  a Két kicsi hód - mely számos magyar kiadást megért igazi sikerkönyv, itt olvasható az interneten, de akinek Facebook regisztrációja van, az akár le is töltheti a szöveget. (Bakter Bálint)


Kockák a Szürke Bagoly c. filmből







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése